Przepis na frittatę Gordona Ramsaya.





Uwielbiam jajeczne śniadania. Ciągle szukam nowych przepisów. Gordon Ramsay wyczarował w jednym ze swoich programów taką cudną, kolorową frittatę. Jest prosta do zrobienia i naprawdę przepyszna.

Składniki na jedną frittatę wielkości dużej patelni dla 2-3 osób:

oliwa z oliwek
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
dymka lub szczypiorek
czosnek
2 plasterki boczku
ser typu brie
ser feta
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
5-6 jajek

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię kładziemy plasterki boczku i pozwalamy się im smażyć na małym ogniu BEZ PRZYKRYCIA. Następnie usuwamy boczek z patelni i wlewamy odrobinę oliwy. Drewnianą łyżką łączymy tłuszcz. Siekamy papryki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Jak papryka będzie już w miarę miękka dodajemy szczypior i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. W wysokim naczyniu rozbijamy jajka i lekko ubijamy. Do ubitych jajek dodajemy przyprawy i powoli wylewamy na patelnię z innymi składnikami. 3-4 min smażymy na małym ogniu bez przykrycia. Posypujemy serem feta i brie i wstawiamy na 5-10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jeżeli wcześniej frittata jest ścięta i lekko zarumieniona to wyjmujemy ją z piekarnika.
Czekamy chwilę i stukając w dno patelni wyjmujemy frittatę na talerz. Posypujemy posiekaną natką pietruszki, kolendrą lub bazylią.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz