Placki z ricottą i jagodami.



Śniadania to mój ulubiony posiłek. Uwielbiam go celebrować. Lubię gdy są nieśpieszne. Dobrze zaparzona kawa (koniecznie z ciepłym mlekiem), ładnie zastawiony stół, radio, gazeta... Moje śniadanie (gdy mam na to czas) trwa bardzo długo. To również najczęściej jedyny w ciągu tygodnia wspólny posiłek. Pisałam już o  tym przy okazji wpisu o 3 sposobach na śniadanie.

Niestety Tadek nie jest amatorem owsianek ani granoli natomiast uwielbia każdego rodzaju kluchy, naleśniki, itp. a najlepiej w połączeniu z owocami. Dlatego też powstał pomysł na placuszki z ricottą i jagodami. Nic skomplikowanego: łączymy składniki i smażymy. Są pyszne! To co jecie w weekend na śniadanie? ;) Tylko pamiętajcie- nie spieszcie się!

Składniki:

1 i 1/3 szklani mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g sera ricotta
2 jajka
2 łyżki oleju/ roztopionego masła
ok.1/4 szklanki mleka
jagody lub inne owoce według uznania

Składniki mokre mieszamy z suchymi do połączenia i smażymy np. na oleju kokosowym do zrumienienia

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz