Domowe lody bezcukrowe

Jak już pewnie zauważyliście po moich kulinarnych wpisach- jestem typem który wszystko gotuje "na oko" i "na wyczucie": placki, naleśniki, pasty, zupy a nawet ciasta. Przyswajam z radością wszelakie kucharskie nowości czytelnicze, ale nigdy nie stosuję się do przepisu w 100%. Po prostu muszę coś zmodyfikować. Znam pewne połączenia smaków albo gdzieś o nich przeczytam i eksperymentuje. Im jestem starsza tym lepiej mi to wychodzi.

Z okazji rozkręcającego się lata i bezgranicznej miłości Tadka do lodów szukam więc czegoś co nie będzie świeciło tablicą Mendelejewa. Dlaczego gotowe lody są takie chemiczne? Naprawdę nie da się inaczej? Jak sobie pomyślę ile nawciągałam się przez te wszystkie lata zappów, kaktusów, magnumów i innych potworków to dziwne, że jeszcze nie świecę ;) No cóż cytując ulubione porzekadło każdego nieudacznika "lepiej późno niż wcale" więc przetestowałam domowe lody. Miałam parę watpliwości. Po pierwsze, że będą tylko ładnie wyglądać a smakować niekoniecznie tak ładnie. Po drugie, że muszę mieć specjalna maszynę do ich zrobienia. Po trzecie, że jak już mam je zrobić to nie obędzie się bez tony cukru, śmietany i serka mascarpone.

Teraz już wiem jak bardzo się myliłam: są pyszne, wystarczył blender i nie mają grama cukru.

Mocno kakaowe lody bezcukrowe

Składniki :
(na ok. 6-8 pojemniczków jak na zdjęciu)

- puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 3 banany
- jogurt gęsty
- pół laski wanilii
- kilka malin

Przygotowanie:

Mleczko wymieszać z kakao i dodać 2 banany. Całość zmiksować. Odstawić.
Do jogurtu dodać miąższ z laski wanilii i banana. Zmiksować.

Do pojemników wlać najpierw masę kakaową, wrzucić malinę i dolać do pełna masą jogurtową.

Mrozić minimum kilka godzin.


Malinowo-burakowe lody 

Składniki :
(na dwa pojemniczki)

- duża garść malin
- banan
- 2 łyżki sproszkowanego buraka (można kupić w Rossmannie)
- pół opakowania serka waniliowego Rolmlecz

Przygotowanie:

Miksujemy maliny z bananem i burakiem. Napełniamy pojemniczki masą malinową i dopełniamy serkiem waniliowym. Mrozimy minimum kilka godzin.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz