Domowe lody bezcukrowe

Jak już pewnie zauważyliście po moich kulinarnych wpisach- jestem typem który wszystko gotuje "na oko" i "na wyczucie": placki, naleśniki, pasty, zupy a nawet ciasta. Przyswajam z radością wszelakie kucharskie nowości czytelnicze, ale nigdy nie stosuję się do przepisu w 100%. Po prostu muszę coś zmodyfikować. Znam pewne połączenia smaków albo gdzieś o nich przeczytam i eksperymentuje. Im jestem starsza tym lepiej mi to wychodzi.

Z okazji rozkręcającego się lata i bezgranicznej miłości Tadka do lodów szukam więc czegoś co nie będzie świeciło tablicą Mendelejewa. Dlaczego gotowe lody są takie chemiczne? Naprawdę nie da się inaczej? Jak sobie pomyślę ile nawciągałam się przez te wszystkie lata zappów, kaktusów, magnumów i innych potworków to dziwne, że jeszcze nie świecę ;) No cóż cytując ulubione porzekadło każdego nieudacznika "lepiej późno niż wcale" więc przetestowałam domowe lody. Miałam parę watpliwości. Po pierwsze, że będą tylko ładnie wyglądać a smakować niekoniecznie tak ładnie. Po drugie, że muszę mieć specjalna maszynę do ich zrobienia. Po trzecie, że jak już mam je zrobić to nie obędzie się bez tony cukru, śmietany i serka mascarpone.

Teraz już wiem jak bardzo się myliłam: są pyszne, wystarczył blender i nie mają grama cukru.

Mocno kakaowe lody bezcukrowe

Składniki :
(na ok. 6-8 pojemniczków jak na zdjęciu)

- puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 3 banany
- jogurt gęsty
- pół laski wanilii
- kilka malin

Przygotowanie:

Mleczko wymieszać z kakao i dodać 2 banany. Całość zmiksować. Odstawić.
Do jogurtu dodać miąższ z laski wanilii i banana. Zmiksować.

Do pojemników wlać najpierw masę kakaową, wrzucić malinę i dolać do pełna masą jogurtową.

Mrozić minimum kilka godzin.


Malinowo-burakowe lody 

Składniki :
(na dwa pojemniczki)

- duża garść malin
- banan
- 2 łyżki sproszkowanego buraka (można kupić w Rossmannie)
- pół opakowania serka waniliowego Rolmlecz

Przygotowanie:

Miksujemy maliny z bananem i burakiem. Napełniamy pojemniczki masą malinową i dopełniamy serkiem waniliowym. Mrozimy minimum kilka godzin.


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Bezcukrowe i w dodatku bez chemii, to mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas też królują domowe lody, a przepis pewnie jeszcze dziś znajdzie się na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, idealne dla cukrzyków.

    OdpowiedzUsuń
  4. O widzisz, super sie przyda, bo też robimy lody, ale wychodzą nam takie szkliste i bez smaku. Dziękuję. Zaraz sobie spiszę i jutro zrobimy:) Dobrej nocy

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa sprawa. Uwielbiam lody, w szczególności latem, mogę pochlaniac litrami. Więc takie bez chemii i cukru tez by się przydały

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy zamiast mleka kokosowego może być normalne ? Właśnie kupiłam pojemniki na lody i chyba.zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej użyć jakiejkolwiek, ale śmietanki wtedy lody będą bardziej kremowe😊 Pozdrawiam!

      Usuń